Glutenvrije Kerststol #DecemberGlutenvrij 2015

Bekijk het glutenvrije assortiment van: Bol.com | Albert Heijn

Print Friendly, PDF & Email
Ken je die adventskalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje open maakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot kerst. Wij maken een glutenvrije adventskalender: Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar!
20151130 decemberglutenvrij
Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door. Ik heb het stokje gekregen van Anne van Creatief Glutenvrij en onderaan deze blog kun je vinden aan wie ik het stokje door geef.

Vandaag 16 december krijgen jullie van mij dit heerlijke recept voor een Glutenvrije Kerststol. Maar eerst stel ik mezelf even kort voor:

Ik ben Denise, moeder van 3 dochtertjes. In 2013 is het balletje gaan rollen en zijn wij erachter gekomen dat mijn dochters en ik coeliakie hebben. Als ik een lekker recept of idee vind, deel ik dit graag met mijn mede coeliaken. Het is mijn doel het leven met coeliakie een stuk makkelijker te maken voor iedereen. Sharing is caring 😉

Benieuwd naar ons hele verhaal? Klik hier.

Eerst had ik mij voorgenomen allemaal lekkere glutenvrije kerstrecepten te maken. Afgelopen jaar had ik dit namelijk ook gedaan, maar helaas ontbrak me de tijd 🙁

Daarom leek het mij wel een goed idee om mijn recept voor een glutenvrije kerststol met jullie te delen. De basis van mijn recept is gebaseerd op deze heerlijke glutenvrije zachte bolletjes.

Ik er voor gekozen een kleine stol te maken. Jammer genoeg houden mijn 3 dochters niet zo van stol. Dit recept is meer dan genoeg voor 2 personen voor 2 dagen. Uiteraard kun je het recept verdubbelen zodat de hele familie 2 dagen mee kan genieten 😉

Glutenvrije Kerststol

Wat heb je nodig voor deze heerlijke glutenvrije kerststol:

250 gr Le Poole Rimboe bruinmix (of Glutafin La Farina)
2 gram zout
1 zakje vanille suiker
4 gram gist
1/2 el fiberhusk
1 tl kaneel
100 ml heet water
100 ml soya kookroom
1 el vloeibare boter
1 el kwark

50 gram rozijnen (of de foto heb ik 50 gram gebruikt, dit vond ik achteraf wat weinig, volgende keer ga ik voor 100 gram rozijnen!)

150 gram spijs
1/2 geklopt ei


Wat moet je doen:

Zet de oven op 50 graden. 

Meng alle droge ingrediënten. Voeg de soya kookroom, het hete water, de vloeibare boter en de kwark bij de droge ingrediënten en mix alles met kneedhaken tot een glad beslagje/deeg. 

Glutenvrije KerststolMaak het spijs los en voeg een half geklopt ei toe en maak er een mooie rol van.

Glutenvrije Kerststol

Het deeg kun je op een stuk huishoudfolie leggen en plat maken, tot ongeveer 1 cm dikte. Vervolgens leg je de rol spijs erop en vouw je alles samen. Glutenvrije Kerststol Glutenvrije Kerststol

Laat de stol vanuit het folie voorzichtig op de bakplaat (met bakpapier) rollen.Glutenvrije Kerststol

In de oven mag de stol 45 minuten rijzen op 50 graden.

Zodra de stol mooi gerezen is zet je de oven op 180 graden en bak je deze in 60 minuten af. Na 40 minuten heb ik een stuk alufolie op de bovenkant gelegd, omdat ik de stol niet te bruin wil hebben.

Haal de stol uit de oven en bestrijk de stol met wat boter voor een mooi glanzend effect 😉Glutenvrije Kerststol

Laat de stol even afkoelen en strooi wat poedersuiker op de bovenkant.Glutenvrije KerststolEet smakelijk!

Merry Christmas

Ik wens jullie hele fijne Feestdagen en geniet van deze heerlijke glutenvrije Kerststol!! 

Liefs, Denise
GlutenvrijeBlog.nlGlutenvrije Kerststol

ps: Ik mag mijn stokje doorgeven aan Gerda van GlutenvrijHoorterbij.nl 😀 😀 

4 reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *