Glutenvrije Pizza uit Eigen Oven
Bekijk het glutenvrije assortiment van: Bol.com | Albert Heijn
Het recept voor een zelfgebakken, echt lekkere glutenvrije pizza had ik in Nederland nog niet gevonden. In Italië wel en daar zijn de glutenvrije pizza’s heerlijk! Ik ben daar opzoek gegaan naar de juiste verhoudingen voor een lekkere pizzabodem. Iedereen bakt daar zijn pizza’s in een steenoven, dus heb ik een Ferrari Pizza Maker aangeschaft. Het is even een pijnlijke dure aanschaf, maar dan heb je ook wel echt wat!
Vanuit Italië heb ik ook wat glutenvrij pizzadeegmix (van de Italiaanse Coop) meegenomen om hier te proberen. Dit smaakte goed, maar aangezien wij met z’n 5en zijn, waarvan 4 glutenvrij moeten eten, was dit niet aan te slepen. Ik ben Mix B van Schar gaan gebruiken en ook dit smaakt heel goed, ik proefde zelfs weinig verschil.
En dan nu het recept voor de lekkerste glutenvrije pizza die er is: De zelfgemaakte….
Knapperige bodem (5 pizza’s):
850 gr Schar Mix B
700 ml lauw warm water
14 gr gist
eetlepel zout
eetlepel olijfolie
Zachtere bodem (5 pizza’s):
850 gr Schar Mix B
700 ml lauw warm water
14 gr gist
eetlepel zout
Wat moet je doen:
Zet de oven op 50 graden.
Los de gist op in het lauw warme water, voeg het bloem erbij, het zout en voor een knapperige bodem de eetlepel olijfolie. Mix alles tot een egaal elastisch beslag. Dit duurt even omdat het best veel is…
Leg een theedoek over de mengkom, zet de oven uit, en laat het pizzabeslag een uur in de oven rijzen. Het beslag gaat flink omhoog, dus wees niet verbaasd als het je kom uit komt zetten (dat ik heb namelijk al een keer gehad 😉 )
Zet je Ferrari Pizza Maker op 2,5. Verdeel het pizzabeslag in 5 delen. Strooi wat bloem op je aanrecht EN op je handen, het kan flink plakken, wees vooral niet zuinig met de bloem! Maak een mooie bal en strooi er weer wat bloem over, zorg dat je beslag niet gaat plakken… (anders scheurt het als je het wilt oppakken). Druk de bal uit en maak er een mooie pizzabodem van. Leg de pizzabodem in de Ferrari Pizza Maker.
Hoe beleg je je glutenvrije pizza:
De ene keer gebruik ik een blikje Cirio Pizzassimo Pizza Sauce en de andere keer een pakje AH Pastasaus, daarover strooi ik wat geraspte kaas of stukjes mozzarella en verder varieer ik lekker met groentes en kazen…. vergeet er niet nog wat oregano overheen te strooien…
Verder bak je de pizza af in 5-7 minuten, tot deze er naar smaak mooi uit ziet. De korst van de pizza blijft soms een beetje bleek, dit kun je oplossen door een beetje olijfolie, tijdens het bakken, op de korst te smeren. Dit veranderd overigens helemaal niets aan de smaak, het is alleen voor het oog 😉
Hier thuis zijn we erg enthousiast over de glutenvrije pizza’s en de Ferrari Pizza Maker!
Buon appetito!
Eet smakelijk 😉 😀
leuk, dit recept ga ik een keer uitproberen. Is het eccht nodig om het deeg in de oven te laten rijzen? ik heb een heel klein oventje en daar past geen beslagkom. En pizzadeeg met gewoon tarwebloem laat je ook gewoon buiten de oven rijzen, met een theedoek die met warm water is doorweekt er over heen.
Ik denk dat het ook goed rijst op kamertemperatuur. Misschien duurt het dan iets langer.
Hoi Caroline, ik maak de pizza zelf alleen met de Pizza Maker van Ferrari. Heb het nog niet in de gewone oven geprobeerd, maar ik zou het inderdaad ook zo’n 10 tot 15 minuten proberen op 210 graden in de hete lucht oven!
Super lekker lijkt me! Op hoeveel graden en hoelang moet deze pizza in de gewone oven?
15 minuten op 210 graden? We hebben een hete lucht oven.