6 tips voor een Geweldig Glutenvrij Sinterklaasfeest!

Print Friendly, PDF & Email

Deze maand doe ik weer eens mee met #wijbloggenglutenvrij en dit keer is het thema, SINTERKLAAS!

glutenvrijeblog-nl-20161115-sinterklaas-2

De kinderen zijn door het dolle heen… Sint is weer in het land 😀 En daar horen natuurlijk allemaal lekkere dingen bij. Maarja. Waar ga je beginnen? En is alles wel glutenvrij?

Graag geef ik jullie deze 6 tips om er een GLUTENVRIJ SINTERKLAASFEEST van te maken:

 

1. De pepernoten test

Afgelopen jaar heb ik een aantal soorten kruidnoten / pepernoten op een rijtje gezet. En eigenlijk is daar voor mij vrij weinig aan veranderd. Ik blijf de pepernoten van FreeOf het lekkerst vinden. Maar voor het gemak koop ik de glutenvrije pepernoten van Consenza bij AH 😉

 

2. Sinterklaas op school

Wat ik alle moeders en/of vaders aan kan raden is om in de activiteitencommissie van de school te gaan. Bij ons op school zijn er inmiddels 7 kinderen die coeliakie hebben! Waarvan ik het grootste aandeel heb hihi, 3 kids. Omdat ik er 3 heb met coeliakie, wilde ik graag dat het goed geregeld zou zijn, dus wat is er dan makkelijker om zelf in de activiteitencommissie te gaan. Als er een activiteit is op school, dan zorg ik ervoor dat alle glutenvrije kids goed, veilig en lekker GLUTENVRIJ mee kunnen doen!

Elk jaar is er een ochtend alleen voor alle kindjes met coeliakie; zij kunnen dan pepernoten bakken of specuaalpoppen versieren of zoals dit jaar…dan gaan we chocolade letters maken…!

glutenvrijeblog-nl-20161115-sinterklaas-6

glutenvrijeblog-nl-20161115-sinterklaas-1Afgelopen jaar was ik zelf Zwarte Piet. Ik had mijn eigen zak met glutenvrije pepernoten. Deze deelde ik alleen uit aan onze glutenvrije kids. Het was een groot succes! Jammer genoeg werd ik alleen wel herkend. Maar dit mooie verhaal leverde toch nog begrip op:

Toen Sinterklaas weer in het land was, kreeg ik een briefje via de post. Daarin vroeg Sinterklaas mij om hulp. Hij zag hoe goed ik mijn best altijd deed voor alle glutenvrije kindjes op school en vroeg mij om een keer als Hulp Piet te komen tijdens het Sinterklaasschoolfeest. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen 😉

Mijn kinderen van toen 3,6 en 8 (waarvan er nog 2 in Sinterklaas geloven), vonden dit een heel aannemelijk verhaal! Kids bij, ik blij 😀 En alles is goed geregeld #controlfreak!

Maar stel dat je zelf dit allemaal niet kunt doen. Regel dan iets met de leerkracht… glutenvrijeblog-nl-20161115-sinterklaasVorig jaar vond ik deze schattige jute zakjes bij Xenos. Ook dit jaar verkopen ze ze weer! En dat voor maar 0,59 cent!

Laat de leerkracht dit via een Piet geven… wel met een extra zakje om zijn handschoen oid!

 

3. Sinterklaas op sport

Jullie herkennen het vast wel…. Kom je op de sportclub van je kind, blijkt dat er een Zwarte Piet is…. en je hebt uiteraard niks bij je…

Voorkom dit!

Zet alvast een herhaalafspraak in je agenda voor begin november. Stuur een mail aan de sportclub van je kind met de vraag of ze van plan zijn Zwarte Piet / Sinterklaas langs te laten komen. Misschien kun je een leuk en lekker alternatief aanbieden dan kruinootjes… zoals een mandarijn of een zakje snoep: Haribo Starmix doet het bijna altijd wel goed! Of vraag ze rekening met jouw kind te houden, door aan te geven waar ze zoal glutenvrije kruidnoten / pepernoten kunnen kopen!

 

4. Stooigoed

Net als alle andere kinderen snoepen onze kinderen ook tijdens Sinterklaas…. Ik probeer een beetje een modus te vinden in producten waarop staat ‘Kan sporen van gluten bevatten'. Vaak dekken producten zichzelf in en is er niks aan de hand…. En eerlijk is eerlijk… op 9 van de 10 producten staat ‘kan sporen van gluten bevatten'. Je zou er bijna bang van worden!

Overdaad schaadt, dus in de maand december probeer ik een beetje 50/50 te doen….. De ene dag wel iets met ‘Kan sporen van gluten bevatten' en de andere dag niet!

Je weet het natuurlijk nooit zeker, totdat je wat op hebt en het mogelijk mis gaat 🙁 en dat gun je niemand!

Hier vind je een overzichtje van welk strooigoed ik voor mijn meiden zou kunnen kopen / heb gekocht:

Ik kan eigenlijk nog wel 1000 dingen op gaan noemen, maar dat doe ik lekker niet :p Er is zo veel keus 🙁 🙂

 

5. Vier heerlijke Sint- Recepten om je vingers bij af te likken

glutenvrijeblog-nl-20161115-sinterklaas-4

6. En als laatste…..Leuke dingen om te doen

Deze blog komt een beetje te laat online om dit nog te kunnen doen, maar het is zeker leuk om te onthouden voor volgende jaren!

  • Het Glutenvrije Sinterklaasfeest van de NCV

Sinds dat wij weten dat ik en mijn 3 dochtertjes coeliakie hebben, gaan wij naar het Glutenvrije Sinterklaasfeest, georganiseerd door de NCV, in ons geval provincie Utrecht.

glutenvrijeblog-nl-20161115-sinterklaas-5

Dit is zo ontzettend leuk! Alles is die middag glutenvrij! Er wordt geknutseld, versierd, gedanst en lekker gegeten! Echt top! Je betaald een prima bijdrage voor het cadeautje wat je kind krijgt. Het feest duurt meestal zo'n 2 uur. Wat vooral leuk is, is dat je steeds meer mensen gaat herkennen… Wij glutenvrijers zijn toch wel een kliekje 😉 hihi

Jammer genoeg konden wij er dit jaar niet bij zijn… Maar volgend jaar zijn wij weer van de partij! Wie weet tot dan!

  • Verkoopzaterdag van Le Poole

Twee jaar geleden ben ik op de Sinterklaasmarkt geweest van Le Poole in Twello. Een beetje ver weg, maar zeker ook de moeite waard om een keer heen te gaan. Je kunt je opgeven voor een gratis lunch, je kan heel veel Sintlekkers proeven en er zijn activiteiten voor de kinderen. Echt heel leuk! Het hele verslag lees je hier. 

Vorig jaar konden wij niet en dit jaar was ik het vergeten, stom, maar volgend jaar ga ik zeker weer!!! Het is altijd zo leuk om je kinderen zien te genieten…!

———————-

Hopelijk heb ik je blij kunnen maken met mijn tips voor het Glutenvrije Sinterklaasfeest. Ik wens jullie een heel fijn Sinterklaasfeest! Met veel lekker glutenvrij eten, mooie cadeau's en natuurlijk heel veel lieve mensen om je heen!

Mocht je nog meer tips hebben…., laat hieronder dan graag een berichtje achter!

Groeten van Glutenvrije Piet!

glutenvrijeblog-nl-20161115-sinterklaas-1

GVB 20160307 #WijBloggenGlutenvrij

Benieuwd wat de andere Glutenvrije Bloggers schrijven over Sinterklaas? Neem dan hier een kijkje:

creatiefglutenvrij.wordpress.com
glutenvrijemama.nl
storiesofacoeliac.nl
metzondergluten.com
ikbenglutenvrij.nl
hetmeisjemetdevoedselallergie.nl
lekkerglutenvrij.nl
doemijglutenvrij.nl
pinkpequena.nl
glutenvrijkind.wordpress.com

EÊn reactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *