Gevuld speculaas

Gevuld speculaas

Ik ben er dol op, glutenvrij gevuld speculaas. Volgend weekend vieren wij de verjaardag van mijn dochter en van mijn vader. En ik weet dat mijn opa’s en oma’s ook gek zijn op gevuld speculaas, waarschijnlijk maak ik m weer!! Jij ook?

Wat heb je nodig:

250 gram Schar mix C
1 tl. bakpoeder
160 gram koude roomboter
150 gram donkerbruine basterdsuiker
mespunt zout
10 gram speculaas kruiden
½ eetlepels fiberhusk
2 eetlepels melk (= 20 gram)
300-600 gram amandelspijs (afhankelijk van de grootte van je gezelschap)
2 eieren
(witte amandelen)

Springvorm ±20 cm, een vierkant, een cirkel of een hartje zoals deze voldoet ook 😉

Wat moet je doen om een heerlijk glutenvrij gevuld speculaas te maken:

Zeef bloem en bakpoeder boven een kom. Voeg de suiker, het zout, de fiberhusk en de speculaaskruiden toe en roer alles door elkaar. Snij de boter in kleine stukjes en voeg deze toe, schenk de melk erbij. Kneed alles tot een egale deegbal.

Verpak de deegbal in plasticfolie en laat het ongeveer een uurtje in de koelkast rusten.

Maak de amandelspijs los met een vork, 300 gram voldoet prima als je een taartje voor een kleiner gezelschap maak, maar omdat het voor de hele familie is, gebruik ik 600 gram amandelspijs. Op de foto’s zie je hoe ‘dik’ 600 gram vulling is ;).

Roer vervolgens 1/2 los geklopt ei op 300 gram amandelspijs erdoor of 1 los geklopte ei op 600 gram amandelspijs. Het moet een beetje smeuïg worden.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Rol de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Ik zet meestal even het bakblik/springvorm erop en druk m dan even aan, vervolgens snijd ik m iets kleiner uit zodat deze precies in het bakblik/springvorm past. Leg de deeglap in de springvorm.

Verdeel het amandelspijs over het deeg en strijk het uit. Rol de andere deeghelft uit en leg die op de amandelspijs, druk de randen een beetje aan, zorg dat er geen lucht onder zit. Bestrijk ook dit met wat los geklopt ei. Houdt je van amandelen, leg deze er dan op en bestrijk ze met wat los geklopt ei. Ik hou er niet zo van en heb dat dan ook niet gedaan.

Plaats het gevulde speculaas in de oven en bak deze in ongeveer 40 min. gaar.

GlutenvrijeBlog.nl - 20151013 - Glutenvrij Gevuld Speculaas

Laat het taartje ongeveer een uurtje afkoelen in het blik en haal vervolgens de springvorm eraf. Snijd het gevuld speculaas in vierkante blokken.

Eet smakelijk 😉

GlutenvrijeBlog.nl - 20151013 - Glutenvrij Gevuld Speculaas